Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
31

«Ψηστήρι» μέσω Βασιλειάδη στην ΑΕΚ ο Μπερτομέου για Ευρωλίγκα

Τη συμμετοχή της ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα έχει κατά νου ο Τζόρντι Μπερτομέου και σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε… γέφυρες προς τον Μάκη Αγγελόπουλο μέσω του Γιώργου Βασιλειάδη.

Ο ισχυρός άνδρας της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης έκανε γνωστές τις σκέψεις του στον υφυπουργό αθλητισμού στο περιθώριο του γκαλά για το τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου και φέρεται να ζήτησε από τον Βασιλειάδη να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ένωσης για τη συγκεκριμένη προοπτική.

Βέβαια, από το σημείο αυτό μέχρι το επόμενο στάδιο υπάρχουν πάρα πολλά «αλλά» και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως από την πλευρά του ελληνικού συλλόγου. Η Ευρωλίγκα θα ήθελε μεν την ΑΕΚ στη διοργάνωσή της, αλλά με ένα μεγάλο μπάτζετ για να είναι ανταγωνιστική.

Από την άλλη, ο Αγγελόπουλος έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη σε συνεντεύξεις του πως η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα για μία χρονιά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά προοπτική στην ομάδα του.

Κι αυτό, γιατί το μπάτζετ θα αυξανόταν δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές, η οικονομική ζημιά θα ήταν πολλαπλάσια και από τη στιγμή που δεν θα υπήρχε εξασφαλισμένη συνέχεια για την Ένωση στη συγκεκριμένη διοργάνωση, στο τέλος της ημέρας θα έμενε μόνο ο… λογαριασμός.

Συν τοις άλλοις, το αφεντικό του δικεφάλου θεωρεί πως με την παροχή κλειστών συμβολαίων σε δέκα ομάδες της Ευρωλίγκας που έχουν δεδομένα έσοδα σε βάθος ετών, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός όχι μόνο στην ίδια την Ευρωλίγκα, αλλά και στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Η Ευρωλίγκα θα προχωρήσει σε αύξηση των ομάδων της σε 18 την επόμενη σεζόν (2019-20), αλλά δεν υπάρχει σκέψη παραχώρησης έξτρα εισιτηρίου για την Ελλάδα σε αυτή την φάση.

Ίσως να έχει περισσότερες πιθανότητες η χώρα μας αν υπάρξει περαιτέρω επέκταση των ομάδων σε 20 ή και παραπάνω στο μέλλον, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.

Με τα τωρινά δεδομένα, ο Μπερτομέου δεν φαίνεται πως μπορεί να δώσει στην ΑΕΚ θέση στην Ευρωλίγκα, παρά μόνο μέσω της κατάκτησης του EuroCup.

Κι αυτή είναι επίσης μια προοπτική που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Αγγελόπουλο, γιατί αφενός μεν στο EuroCup συμμετέχουν ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ (Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ούνιξ, Μάλαγα, Βαλένθια κτλ.), αφετέρου δε το Basketball Champions League προσφέρει αρκετά μεγαλύτερα έσοδα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.