Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΕΚ

Aυτά θα είναι τα έσοδα της ΑΕΚ αν μπει στους ομίλους - Τι χρειάζεται για ν' ανέβει στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας

Το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής παρουσίας της ΑΕΚ πέρσι και πρόπερσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ότι για πρώτη φορά μετά την ευρωπαϊκή της επιστροφή φλερτάρει στην κλήρωση των ομίλων στις 30 Αυγούστου στο Μονακό (αν βεβαίως καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Τράμπζονσπορ) με το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας.

Και πρόπερσι στην κλήρωση των ομίλων του Europa League και πέρσι στο Champions League η ΑΕΚ είχε μπει στο τέταρτο γκρουπ. Μάλιστα πέρσι είχε την 32η βαθμολογία στο σύνολο των 32 ομάδων που μετείχαν στους ομίλους της διοργάνωσης.

Αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση στα τρία από τα έξι ζευγάρια των πλέι οφ του Champions League να αποκλειστούν οι θεωρητικά ανίσχυρες ομάδες (Λασκ Λίντσερ και όχι Μπριζ, Κλουζ και όχι Σλάβια Πράγας και Ρόζενμποργκ και όχι Ντιναμό Ζάγκρεμπ) η ΑΕΚ σε περίπτωση πρόκρισης έχει την 37η καλύτερη βαθμολογία στη διοργάνωση και θεωρητικά θα είναι η επικεφαλής του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας.

Με έναν αποκλεισμό, όμως, στα πλέι οφ μιας και μόνο ομάδας από τις 13 που μετέχουν στα πλέι οφ και έχουν υψηλότερο συντελεστή από την ΑΕΚ, τότε θα είναι δεδομένη η προαγωγή της στο τρίτο γκρουπ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η κατάταξη των ομάδων, όχι στα γκρουπ δυναμικότητας αλλά με βάση τη 10ετή ευρωπαϊκή συγκομιδή, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για την οικονομική αποζημίωση από τη συμμετοχή στους ομίλους μέσω του μάρκετ πουλ του Εuropa League! Κάτι που συμβαίνει και στο Champions League. Η ΑΕΚ πέρυσι με την 32η θέση στην κατάταξη εισέπραξε μόλις 1 εκατ. και γι' αυτό τα συνολικά της έσοδα από την UEFA έφτασαν τα 19 εκατ. ευρώ… 

Αντίστοιχα το μερίδιο στο Europa είναι μόλις 71.430 ευρώ για την τελευταία ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι αν η ΑΕΚ αφήσει πίσω της δέκα με δώδεκα ομάδες θα έχει εγγυημένο 1 εκατ. ευρώ από το μάρκετ πουλ των ομίλων!

Τα εγγυημένα έσοδα, λοιπόν, αν η Ένωση μπει στους ομίλους είναι:

-Πρόκριση στους ομίλους σημαίνει αυτόματο μπόνους 2,92 εκατ. ευρώ και επομένως στο ταμείο μπαίνουν 3 εκατ., αφού η ΑΕΚ έχει ήδη εισπράξει 280.000 ευρώ για τη συμμετοχή της στον τρίτο προκριματικό. 

-Η ΑΕΚ μπορεί να υπολογίζει κοντά στο 1 εκατ. ευρώ από το μπόνους βάσει της δεκαετούς κατάταξης, αφού πλέον έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχετική της θέση   

-Κοντά στο 1 εκατ. ευρώ θα είναι το υπόλοιπο μάρκετ πουλ, που εξαρτάται βεβαίως και από το πόσες θα είναι οι ομάδες στους ομίλους από την ίδια χώρα. 

Με άλλα λόγια σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Europa League η ΑΕΚ μπορεί να υπολογίζει ως δεδομένα περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα κάθε βαθμός στους ομίλους θα της αποφέρει 190.000 ευρώ, η πρόκριση από τον όμιλο αν είναι πρώτη 1 εκατ. ευρώ, αν είναι δεύτερη 500.000 ευρώ και 500.000 ευρώ θα της αποφέρει ενδεχόμενη συμμετοχή στους "32" της διοργάνωσης, όπως πρόπερσι. Από την πορεία στη διοργάνωση εξαρτάται και το συνολικό ποσό του μάρκετ πουλ εκτός αυτό της δεκαετούς κατάταξης που είναι στάνταρ.