Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημιουργείται «Εθνικό Κέντρο Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στην Κόνιτσα

Δημιουργείται «Εθνικό Κέντρο Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στην Κόνιτσα (ΦΩΤΟ)

Στην τελική ευθεία έχει μπει η δημιουργία «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στην Κόνιτσα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Ήπειρο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού συζήτησε μαζί με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Κόνιτσας Νίκο Εξάρχου, τη Βουλευτή Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά και τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού, Παντελή Κολόκα για τη δημιουργία και τη λειτουργία του κέντρου Extreme Sports.

Το κέντρο θα δημιουργηθεί στο κτίριο του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος, ενώ στον φορέα διαχείρισης θα μετέχουν η Περιφέρεια, ο Δήμος Κόνιτσα, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σχολές Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου», το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το Π.Ε.Α.Κ.Ι.

Αναλυτικά το μήνυμα του Λευτέρη Αυγενάκη στα social media:

«Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κόνιτσας, Νίκο Εξάρχου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία της Βουλευτού Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα και του προέδρου του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, Παντελή Κολόκα.

Συζητήσαμε για τη δημιουργία και τη λειτουργία του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στο Δήμο Κόνιτσας, στο κτίριο του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος και για την Προγραμματική Σύμβαση, που πολύ σύντομα θα συνυπογράψουμε για την υλοποίησή του.

Συμφωνήσαμε ότι στον Φορέα Διαχείρισης του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Κόνιτσας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σχολές Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου», το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το Π.Ε.Α.Κ.Ι., που θα έχει και τη διοικητική ευθύνη.

Το ισόγειο στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα έχει ανασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020» και ορίζεται η δημιουργία Κέντρου Extreme Sports.

Ο 1ος όροφος του κτιρίου έχει συντηρηθεί, αλλά χρήζει επισκευής ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των εναλλακτικών αθλημάτων, με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ήδη, ολοκληρώνονται οι μελέτες, σε συντονισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, για:

- τις απαιτούμενες εργασίες στον όροφο του κτιρίου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής,
- τον απαραίτητο εξοπλισμό του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού»,
- τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας του,
- τη δημιουργία πιστών Mountain Bike

ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg ΙΡΑΙΙ, έχει ήδη προχωρήσει η δημιουργία 80 αναρριχητικών διαδρομών στη γύρω περιοχή.

Επίσης, αναμένονται τα διετή Προγράμματα Σπουδών των υπαίθριων δραστηριοτήτων Εναλλακτικού Αθλητισμού (για οδηγούς Rafting, Kayak, Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και Fly Fishing), καθώς και εκείνο για την «Εθνική Σχολή Αλπινισμού και Σκι», που θα λειτουργούν στο κτίριο του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος.

Η δημιουργία του «Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού» στην Κόνιτσα θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των Extreme Sports και των Εναλλακτικών μορφών Αθλητισμού, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ενδυναμώνονται οι συγκεκριμένες μορφές αθλητικού τουρισμού και οι τοπικές οικονομίες. Επιπλέον, βέβαια, πρόκειται για ζήτημα με εθνική διάσταση και πολυκύμαντη σημασία, τόσο για την παραμεθόρια Κόνιτσα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου».