Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σοκ από τις καταγγελίες στην ρυθμική γυμναστική – «Διόρθωνε τα παιδιά κρατώντας ένα ξύλο με καρφί»

Γονείς που τα παιδιά τους εγκατέλειψαν κακοποιητικές προπονήτριες μιλούν στο newsit.gr για την κακή εικόνα που υπάρχει και στους απλούς συλλόγους της γειτονιάς. Την ώρα που το κοινό συνταράσσεται από τις θλιβερές περιγραφές πρώην αθλητών της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής για όσα έζησαν τα χρόνια που έκαναν πρωταθλητισμό, γονείς που τα παιδιά τους πήγαιναν σε αθλητικούς συλλόγους της γειτονιάς, καταγγέλλουν και αυτοί με τη σειρά τους, περιστατικά bullying και λεκτικής βίας, ανοίγοντας έτσι το πλάνο της κακοποίησης στον αθλητισμό στην Ελλάδα.

Η Κατερίνα Στρατάκη, από το Ηράκλειο της Κρήτης, δεν θέλει καν να θυμάται όσα έζησαν οι δίδυμες κόρες της πριν από μερικά χρόνια σε ιδιωτικό σύλλογο της πόλης. Όπως αναρωτιέται η ίδια: « ποιος ελέγχει όλους αυτούς του ιδιωτικούς συλλόγους σε κάθε γειτονιά; Αφημένο στη τύχη του είναι αυτό το κομμάτι».

Ιδού τι είπε η για την περιπέτεια που έζησε οι οικογένειά της: «Αυτά που μαθαίνονται τις τελευταίες ημέρες για την γυμναστική, δεν συμβαίνουν μόνο στον πρωταθλητισμό αλλά και σε απλά σωματεία. Το πιο τρομαχτικό είναι ότι πολλοί γονείς εθελοτυφλούν. Ειδικά αυτοί που τα παιδιά τους έχουν δυνατότητες.

Στα οκτώ της χρόνια η κόρη μου ζύγιζε 20 κιλά

Τα κορίτσια μου, ξεκίνησαν τη ρυθμική 4 χρονών και 6 χρονών μπήκαν σε αγωνιστικό τμήμα. Κάποια στιγμή, άρχισα να βλέπω αλλαγές στην συμπεριφορά τους και στον τρόπο που σκέφτονταν για το φαγητό. Στην Γ δημοτικού, 8 χρονών, η μια μου κόρη ζύγισε μόλις 20 κιλά Την άλλη, που έχει διαφορετική σωματοδομή, η προπονήτρια τη θεωρούσε και την αποκαλούσε χοντρή.  Κάθε μέρα της έλεγε: «αυτή η μπάκα πρέπει να φύγει»

Εντωμεταξύ, από τους συνεχόμενους τραυματισμούς, το μισό χρόνο τον πέρναγαν με γύψους και επιδέσμους. Το αθλητικό κέντρο ήταν πρόχειρα στημένο, οι τάπητες φθαρμένοι και όχι με το σωστό πάχος. Θυμάμαι ότι ένα βράδυ πήγα να πάρω τα κορίτσια στις 23.00 από την προπόνηση και επειδή είχαν να φάνε από τις 18.00, έβγαλα αμέσως μόλις τις είδα ένα παστέλι για να τους δώσω. Με βλέπει η προπονήτρια και έβαλε σε όλες μας τις φωνές σαν να είχαμε κάνει έγκλημα, άρπαξε το παστέλι μέσα από τα χέρια της κόρης μου.

Τα παιδιά μου, μου έλεγαν ότι τους διόρθωνε το κουντεπιέ κρατώντας ένα ξύλο με πρόκα. Ένα βράδυ που γύρισαν αργά από την προπόνηση, τις έβαλα να τις κάνω μπάνιο. Τότε βλέπω στο μπούτι της μιας μου κόρης, το αποτύπωμα της παλάμης τη προπονήτριας, τα 5 της δάχτυλα πάνω στο κόκκινο πόδι του παιδιού. Όταν τη ρώτησα τη μικρή τι είχε συμβεί, ξέσπασε σε κλάματα, και μου είπε ότι τη χτύπησε η προπονήτρια γιατί δεν έκανε καλά το σπαγκάτο.

Ο άντρας μου έγινε έξαλλος, έφυγε να την βρει το ίδιο λεπτό, αλλά είχε αποχωρήσει από το γυμναστήριο. Μιλήσαμε στο ιδιοκτήτη αλλά μας τα μάσαγε. Σε αυτήν όμως είπαμε: « αν ξανακουμπήσεις τα παιδιά μας, θα σου κόψουμε το χέρι. Θα σου κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα». Τότε, η προπονήτρια αποφάσισε να εκπαραθυρώσει τις κόρες μου από την προπόνηση, τις έκοψε, σταμάτησε να ασχολείται τελείως μαζί τους. Λίγο πριν από μια διοργάνωση ρυθμικής γυμναστικής στην Αθήνα, μού είπε ότι δεν θα τις έπαιρνε στην ομάδα, γιατί δεν ήταν καλές. Στην πραγματικότητα ήθελε να τις τιμωρήσει. Κάναμε μεγάλη φασαρία για να συμμετάσχουν τα παιδιά μας στους αγώνες. Τα κορίτσια ήθελα να ζήσουν οπωσδήποτε την εμπειρία.

Μέσα στο καράβι για Αθήνα, όπου οι υπόλοιποι γονείς μας είχαν απομονώσει, λέω στα παιδιά: ‘κοριτσάκια μου πάμε σε αυτούς τους αγώνες, για την μεγάλη προσπάθεια που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και γιατί θέλετε να το ζήσετε Επιστρέφοντας στην Κρήτη όμως, κορίνες, μπάλες, κορδέλες και παπουτσάκια θα τα φυλάξουμε σαν μια ωραία ανάμνηση’. Τις πήραμε από εκεί. Στην πορεία ‘ξύπνησαν’ και άλλοι γονείς, και το τμήμα τελικά διαλύθηκε. Σήμερα τα κοριτσάκια μου είναι 13 χρονών και κάνουν πόλο στο αγωνιστικό τμήμα του ΟΦΗ. Είναι πολύ χαρούμενες».

Πηγή: newsit.gr