Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
412

Επιστρέφει το Ράλι Ακρόπολις μετά από 8 χρόνια - Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας - Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πότε

Πλησιάζει προς το τέλος της η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Ράλι Ακρόπολις για το 2021, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή του ελληνικού αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC). 

Το «Ράλι των Θεών» θα διεξαχθεί το διάστημα 9-12 Σεπτεμβρίου επί ελληνικού εδάφους με επίκεντρο τη Λαμία (σ.σ. το Service Park βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και -για πρώτη φορά- στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η πρώτη ειδική θα διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ράλι Ακρόπολις διεξήχθη για τελευταία φορά στο πλαίσιο του WRC το 2013, ενώ από το 2014 και μέχρι το 2018 ήταν αγώνας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι. Τώρα, όμως, ο στόχος των υπευθύνων (πρέπει να) είναι η εκ νέου... μονιμοποίηση του εθνικού αγώνα στο WRC, στο οποίο μπήκε φέτος το Ράλι Ακρόπολις, προκειμένου να αντικαταστήσει το Ράλι της Χιλής, το οποίο ματαιώθηκε, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. 

Υπενθυμίζεται ότι το «Ράλι των Θεών» δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό πρόγραμμα για το 2021, αλλά σε μια λίστα έξι «αναπληρωματικών» αγώνων, οι οποίοι θα κάλυπταν ενδεχόμενα κενά στο καλαντάρι, λόγω της... αναστάτωσης από την COVID-19. Όμως, το Ράλι Ακρόπολις βρίσκεται μεταξύ των εννέα αγώνων (από τους συνολικά 13) που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το καλαντάρι του 2022, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπιστοσύνη προς το ελληνικό ράλι και, παράλληλα, να «αναθερμαίνεται» το ενδιαφέρον των φιλάθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον συγκεκριμένο αγώνα.

Το αγωνιστικό μέρος του Ράλι Ακρόπολις αρχίζει το απόγευμα (18:08) με την πρώτη ειδική στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν πέντε ειδικές διαδρομές (Άγιοι Θεόδωροι 1 & 2, Λουτράκι, Θήβα, Ελάτεια). Ακολουθούν το Σάββατο άλλες έξι ειδικές (Παύλιανη 1 & 2, Γραβιά, Βωξίτες, Ελευθεροχώρι 1 & 2) και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές («Ταρζάν» 1, Πύργος και «Ταρζάν» 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας, αφού ομάδες και οδηγοί διανύσουν 292,19 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Στο φετινό Ράλι Ακρόπολις έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν 55 αυτοκίνητα από 24 χώρες, τα οποία καλούνται να κάνουν το καλύτερο δυνατό στις 15 ειδικές διαδρομές του αγώνα. Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες (Toyota, Hyundai και M-Sport Ford) αναμένονται «πάνοπλες» στον ελληνικό αγώνα, με την Toyota να «κατεβάζει» τέσσερα Yaris WRC, τα οποία θα οδηγήσουν οι Σεμπαστιάν Οζιέ, Έλφιν Έβανς, Κάλε Ροβάνπερα και Τακαμότο Κατσούτα. 

Με τέσσερα i20 WRC θα «τρέξει» στο Ράλι Ακρόπολις η Hyundai, τα οποία θα οδηγήσουν οι Οτ Τάνακ, Τιερί Νεβίλ, Ντάνι Σόρντο και Πιέρ-Λουί Λουμπέ. Από πλευράς M-Sport Ford, τα δύο Ford Fiesta WRC θα οδηγήσουν οι Γκας Γκρίνσμιθ και Αντριάν Φουρμό, ενώ η βρετανική ομάδα φέρνει στην Ελλάδα ακόμη ένα ίδιο αυτοκίνητο, το οποίο θα οδηγήσει ο Ιορδάνης Σερδερίδης.

Οι βαθμολογίες στους οδηγούς και τους κατασκευαστές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, ύστερα από 8 αγώνες, έχουν ως εξής:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

 1. Σεμπαστιάν Οζιέ (Γαλλία/Toyota)             162 βαθμοί

 2. Έλφιν Έβανς (Μ. Βρετανία/Toyota)            124

 3. Τιερί Νεβίλ (Βέλγιο/Hyundai)                124

 4. Κάλε Ροβάνπερα (Φινλανδία/Toyota)            99

 5. Οτ Τάνακ (Εσθονία/Hyundai)                   87

 6. Τακαμότο Κατσούτα (Ιαπωνία/Toyota)           66

 7. Κρέιγκ Μπριν (Ιρλανδία/Hyundai)              60

 8. Γκας Γκρίνσμιθ (Μ. Βρετανία/M-Sport Ford)    34

 9. Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai)               31

10. Αντριάν Φουρμό (Γαλλία/M-Sport Ford)         30

11. Τεέμου Σούνινεν (Φινλανδία/Ford)             17

12. Μαντς Όστμπεργκ (Νορβηγία/Citroen)           13

13. Γιοάν Ροσέλ (Γαλλία/Citroen)                 12

14. Γιάρι Χούτουνεν (Φινλανδία/Hyundai)          10

15. Αντρέας Μίκελσεν (Νορβηγία/Skoda)             8

16. Εσαπέκα Λάπι (Φινλανδία/Volkswagen)           7

17. Πιέρ-Λουί Λουμπέ (Γαλλία/Hyundai)             6

18. Όλιβερ Σόλμπεργκ (Σουηδία/Hyundai)            6

19. Όνκαρ Ράι (Κένυα/Volkswagen)                  6

20. Πέπε Λόπεθ (Ισπανία/Skoda)                    4

21. Καράν Πατέλ (Κένυα/Ford)                      4

22. Αλεξέι Λούκγιανουκ (Ρωσία/Skoda)              4

23. Πίτερ Γιάν Μίχιελ Κράκο (Βέλγιο/Skoda)        4

24. Ζαν Σολάνς (Ισπανία/Citroen)                  2

25. Καρλ Τούντο (Κένυα/Volkswagen)                2

26. Φάμπιαν Κράιμ (Γερμανία/Volkswagen)           2

27. Ερίκ Καμιγί (Γαλλία/Citroen)                  1

28. Νικολάι Γκριάζιν (Ρωσία/Volkswagen)           1

29. Μάρκο Μπουλάσια (Βολιβία/Skoda)               1

30. Βίνσεντ Βερσούρεν (Βέλγιο/Volkswagen)         1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Toyota                   348 βαθμοί

2. Hyundai                  307

3. M-Sport Ford             135

4. Hyundai 2C Competition    44

Το Ράλι Ακρόπολις όχι μόνο επιστρέφει, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του θα ξεκινήσει με ειδική διαδρομή γύρω από το Σύνταγμα. Μοιραία, το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο, αφού θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο κλειστούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. δίνονται, όμως, εναλλακτικές διαδρομές), αλλά και αλλαγές στο Μετρό και το Τραμ.

Η τελετή έναρξης του Ράλι Ακρόπολις θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα, αλλά τα μέτρα θα ισχύσουν νωρίτερα. Από τις 11:00 το πρωί θα απαγορευτεί η κυκλοφορία γύρω από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, ενώ η προσέγγιση του κέντρου θα μπορεί να γίνεται από τους κάθετους των κλειστών οδικών αξόνων.

Λόγω του Ράλι Ακρόπολις, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας:

– Ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» θα είναι κλειστός και οι συρμοί θα διέρχονται από χωρίς στάση.

– Τα δρομολόγια του Τραμ θα διεξάγονται με τερματικό σταθμό τη στάση «Κασομούλη» από την έναρξη των δρομολογίων και μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

Αμέσως μετά την τελετή εκκίνησης στην Ακρόπολη, θα ξεκινήσει και η ειδική διαδρομή. Θα έχει μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου, με τα αυτοκίνητα που παίρνουν μέρος στο Ράλι Ακρόπολις να κυκλώνουν την πλατεία Συντάγματος και να περνούν και μπροστά από τη Βουλή. Ο τερματισμός θα γίνει μέσα στην πλατεία.

Κλειστοί δρόμοι

Μοιραία, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό.

Η τροχαία, εκτός από τα μέτρα που θα ισχύσουν, έδωσε και… συμβουλές για τις διαδρομές που μπορούν να ακολουθούν οι οδηγοί προς το κέντρο. Από τις 11:00 θα απαγορευτεί η κυκλοφορία γύρω από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει και για τους θεατές του ράλι που θα μεταβούν πεζή στο Σύνταγμα, κάτι που θα γίνεται από συγκεκριμένες διαδρομές.

Η Τελετή Εκκίνησης του Acropolis Rally 2021 θα γίνει στις 17:30 στην Ακρόπολη, από όπου και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα κινηθούν προς τον χώρο εκκίνησης επί της Λ. Αμαλίας.

Στις 18:00, θα διεξαχθεί η 1η Ειδική Διαδρομή («COSMOTE 5G Athens Stage») του EKO Acropolis Rally 2021, στη διαδρομή:

Εκκίνηση Λ. Αμαλίας (ύψος εξόδου του Μετρό προ της εισόδου πάρκινγκ της Βουλής Των Ελλήνων) – συνέχεια Λ. Αμαλίας – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος του Μ.Α.Σ. – συνέχεια Λ. Αμαλίας – αριστερά Β. Γεωργίου Α’ – συνέχεια Β. Γεωργίου Α’ – αριστερά Πλατεία Συντάγματος – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος της οδού Ερμού – συνέχεια Πλατεία Συντάγματος – αριστερά Όθωνος – συνέχεια Όθωνος – αριστερά Λ. Αμαλίας – συνέχεια Λ. Αμαλίας – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος του Μ.Α.Σ. – συνέχεια Λ. Αμαλίας – αριστερά Β. Γεωργίου Α’ – συνέχεια Β. Γεωργίου Α’ – Τερματισμός (ύψος ξεν/χείου «King George»).

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του αγώνα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου που περιβάλλει την αθλητική εγκατάσταση της Ειδικής Διαδρομής, ως εξής:

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00 ώρα της Πέμπτης 09/09/2021 και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από 11:00 ώρα της Πέμπτης 09/09/2021, στις κατωτέρω οδούς και λεωφόρους:

* Σταδίου, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αμερικής έως τη συμβολή της με την Πλ. Συντάγματος,

* Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ακαδημίας έως τη συμβολή της με τη Λ. Αμαλίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

* Λ. Β. Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Σέκερη έως τη συμβολή της με την Λ. Αμαλίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

* Πλ. Συντάγματος, καθ’ όλο το μήκος της,

* Φιλελλήνων, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

* Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

* Λ. Συγγρού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κέντρο, στο τμήμα από το τη συμβολή της με την οδό Καλλιρόης έως τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου,

* Λ. Συγγρού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παραλία, στο τμήμα από το τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου έως τη συμβολή της με την οδό Αμβρ. Φραντζή,

* Χατζηχρήστου, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

* Ροβέρτου Γκάλι, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,

* Κόμβος Ακρόπολης,

* Προπυλαίων, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Ροβέρτου Γκάλι έως τη συμβολή της με την οδό Καβαλλότι,

* Καβαλλότι, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Προπυλαίων έως τη συμβολή της με την οδό Μισαραλιώτου,

* Μισαραλιώτου, καθ’ όλο το μήκος της,

* Πετμεζά, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Μισαραλιώτου έως τη συμβολή της με τη Λ. Συγγρού.

Η κάθετη διέλευση των οχημάτων επί των οδικών αξόνων της Λ. Β. Σοφίας, της Λ. Β. Κων/νου, της οδού Σταδίου και της οδού Πανεπιστημίου θα επιτρέπεται.

Καθορισμός της οδού Βουλής, ως οδού αντίθετης ροής (αντιδρόμηση), στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Κολοκοτρώνη έως τη συμβολή της με την οδό Καρ. Σερβίας, μόνο για οχήματα μεταφοράς μονίμων κατοίκων, οχήματα μεταφοράς επιβατών προς ξενοδοχειακές μονάδες και οχήματα ανεφοδιασμού και εξυπηρέτησης παρακείμενων επιχειρήσεων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί για τη διευκόλυνσή τους, να επιλέγουν εναλλακτικούς οδικούς άξονες (Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Σταδίου κ.λπ.) για την προσέγγισή τους στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας ή ενδεικτικά μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω εναλλακτικά δρομολόγια:

Προς Κέντρο Αθήνας (για τους κινούμενους επί της Λ. Συγγρού):

Λ. Συγγρού – δεξιά Καλλιρόης – συνέχεια Λ. Β. Κων/νου – αριστερά μέσω κάθετων οδών προς περιοχή Κολωνακίου

Προς Κέντρο Αθήνας (για τους κινούμενους επί της Λ. Κηφισίας):

Λ. Κηφισίας – συνέχεια Λ. Β. Κων/νου – δεξιά Λ.Β.Σοφίας – δεξιά Σέκερη ή,

Λ. Κηφισίας – δεξιά Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά μέσω καθέτων οδών προς Κέντρο Αθήνας ή,

Λ. Κηφισίας – δεξιά Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).

Πεζή

Η προσέλευση θεατών (πεζών) για την παρακολούθηση της εκδήλωσης, θα πραγματοποιείται:

* Για τους προσερχόμενους στη Λ. Αμαλίας, μέσω της οδού Σουρή ή του Ζαππείου,

* Για τους προσερχόμενους στην Πλ. Συντάγματος, είτε από τη συμβολή Πανεπιστημίου/ Βουκουρεστίου είτε από τη συμβολή Σταδίου/ Αμερικής.