Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
VAR

"Ορθή χρήση του VAR - Αυτά συνέβησαν στις δύο φάσεις την Κυριακή"

Επειδή καλό είναι να μην μένουν ανοιχτά θέματα που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, από πλευράς της επιτροπής διαιτησίας και των υπευθύνων του VAR δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τις δύο φάσεις των αγώνων της Κυριακής, όπου υπήρξαν κάποιες αντικρουόμενες ερμηνείες σχετικά με το αν έχει γίνει σωστή χρήση του συστήματος με βάση το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ορθή χρήση του συστήματος VAR.

Στο μεν ματς της ΑΕΚ με τη Λαμία, η φάση με τον Βράνιες ξέφυγε της προσοχής του διαιτητή Μανούχου και ο Τζήλος που ήταν στο VAR τον ειδοποίησε ότι υπάρχει κτύπημα που ελέγχεται για κόκκινη κάρτα. Μετά από τη συνομιλία που είχαν οι δύο ρέφερι ο πρώτος πήγε στο μόνιτορ και είδε ότι υπήρχε παράβαση φάουλ, που, όμως, θα έπρεπε να τιμωρηθεί και με κίτρινη και όχι κόκκινη κάρτα, όπως είχε αυτό το δικαίωμα και όπως έχει συμβεί σε πολλά παιχνίδια εκεί που εφαρμόζεται το σύστημα από προηγούμενα χρόνια.

Παρατυπία θα υπήρχε αν ο διαιτητής VAR έλεγε να γίνει έλεγχος για φάουλ και κίτρινη κάρτα, πράγμα που δεν επιτρέπεται βάσει πρωτοκόλλου.

Στο παιχνίδι του Άρη με τον Παναθηναϊκό και στο γκολ του Περέα που αρχικά μέτρησε και στη συνέχεια ακυρώθηκε, υπήρξε κλήση του διαιτητή VAR Τάσου Παπαπέτρου για πιθανό φάουλ του Μακέντα σε αμυνόμενο του Άρη.

Και εκεί ο διαιτητής Βασίλης Φωτιάς είδε τη φάση στο μόνιτορ και έκρινε ότι υπήρχε παράβαση φάουλ, πριν το γκολ, το ακύρωσε και αποφάσισε πως θα έπρεπε να τιμωρήσει τον παίκτη του Παναθηναϊκού με κίτρινη και όχι με κόκκινη κάρτα.

Επομένως, η κλήση από το VAR έγινε για το αν υπάρχει έγκυρο γκολ ή όχι, κάτι που είναι εντός πρωτοκόλλου.

Γενικά από πλευράς των υπευθύνων εκφράζεται έως τώρα η απόλυτη ικανοποίηση για την εφαρμογή του συστήματος παρά τις όποιες αναποδιές έτυχαν ιδίως στην πρεμιέρα, αλλά και η σιγουριά ότι στο μέλλον θα υπάρξει βελτίωση.

Π. ΚΟΥΤΑΚΟΣ