Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι δεν πρόκειται να κολλήσουν ποτέ

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι δεν πρόκειται να κολλήσουν ποτέ

Σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας και δίνοντας νέες πληροφορίες για την ευλογιά των πιθήκων και τις πιθανότητες αυτή να έχει μία έξαρση που θα μπορεί να θεωρηθεί επιδημία.

Η εν λόγω νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου, τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ενώ τόνισε ότι «οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι κι από τη συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων», ενώ συμπλήρωσε ότι «η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής».

Ο κύριος Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι ο ιός προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, όχι την Κεντρική, γι’ αυτό υπάρχει τόσο μικρή θνητότητα, ότι ο ιός δεν είναι της μορφής RNA, άρα δε μεταλλάσσεται εύκολα και πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στη Δυτική Αφρική, ενώ όσα από αυτά εμφανίζονταν εκτός της χώρας, συνδέονταν με ταξίδια.

Τέλος, καθησυχάζοντας τον κόσμο, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια, ενώ όπου ελέγχθηκε ο ιός στην Πορτογαλία, έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος.