Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σαρηγιάννης

"Βόμβα" από καθηγητή του ΑΠΘ - Τότε θα έρθει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

Την ανοιχτή διαφωνία του με την πρόθεση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Αρχικά, ο κ. Σαρηγιάννης εξήρε την ταχύτητα λήψης των μέτρων, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα καθυστερούσε μια εβδομάδα θα είχαμε 4 φορές περισσότερους ασθενείς που θα είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ και διπλάσιους θανάτους.

Ο καθηγητής, ο οποίος συνεργάζεται με τρία ιταλικά πανεπιστήμια, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν πιο ασφαλές, η άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινούσε μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαϊου, καθώς, όπως υποστήριξε αν η ολική άρση των μέτρων επεκταθεί μέχρι τις 11 Ιουλίου, εκτιμά ότι το δεύτερο επιδημικό κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας θα καθυστερήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας το σχέδιο για την άρση των περιορισμών εκτίμησε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και όπως είπε θα πρέπει στην τρίτη φάση να ανοίξουν επιχειρήσεις εστίασης και κέντρα αναψυχής για να περιοριστεί η επιδημιολογική εξάπλωση.

Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι καλώς ξεκινούν τα μαθήματα στην Γ Λυκείου, αλλά εξέφρασε την διαφωνία του στο να ανοίξουν τα δημοτικά καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και μπορεί να νοσήσουν ή ακόμα και να μεταδώσουν το ιό, καθώς συνήθως είναι ασυμπτωματικά κρούσματα.