Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΜΒΟΛΙΟ

Τρομακτικό νούμερο: Αυτό είναι το ποσοστό των άνω των 60 που δεν θα κάνει το υποχρεωτικό εμβόλιο

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών και το πρόστιμο που θα πληρώνουν κάθε μήνα όσοι δεν εμβολιαστούν έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Το μέτρο εγκρίθηκε από τη Βουλή ενώ για την απόφαση λήφθηκαν υπόψιν τα επιστημονικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Με βάση τα δεδομένα αυτά: Ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 αναμένεται να εμβολιαστεί. Έτσι λοιπόν θα μείνουν λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να μην κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικό πάντως της απόφασης για υποχρεωτικότητα ήταν ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης, τόνισε πως πρόκειται για «θέμα ερμηνείας του Συντάγματος», ενώ υπενθύμισε πως «η συνταγματική συζήτηση είναι διαφορετική από την πολιτική συζήτηση».

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι στο θέμα της πανδημίας έχουμε να κάνουμε καταρχήν με «συγκρούσεις δικαιωμάτων». Πιο συγκεκριμένα, έχουμε από τη μια το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος – που προκύπτει από το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού – που προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και από το Σύνταγμα με ρητή συνταγματική διάταξη και από την άλλη το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία, δηλαδή την αξίωση προστασίας της δημόσιας υγείας από το κράτος και κατ’ επέκταση της προστασίας της ζωής.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή, ενεργοποιείται ο μηχανισμός της στάθμισης. Σταθμίζεται σε κάθε περίπτωση το πού βρισκόμαστε ώστε να ικανοποιούνται ισόρροπα τα δικαιώματα, ενώ ενδέχεται να αποφασιστεί πως σε μια δεδομένη στιγμή το ένα δύναται να υπερτερεί του άλλου.