Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΒΙΝΤΕΟ: Με απόσταση δύο μέτρων ανά παιδί και αντισηπτικό σε κάθε τάξη το άνοιγμα των σχολείων

ΒΙΝΤΕΟ: Με απόσταση δύο μέτρων ανά παιδί και αντισηπτικό σε κάθε τάξη το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών , Νίκος Σύψας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για τη χαλάρωση των μέτρων αλλά και για το τι συμβεί με τα σχολεία.

Αρχικά μίλησε για το αν υπάρχει ανησυχία από τη χαλάρωση των μέτρων.

«Οπωσδήποτε υπάρχει ένας βαθμός ανησυχίας, με την έννοια ότι ο ιός παραμένει κοντά μας. Όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε και άνοδο των κρουσμάτων και των επιδημικών καμπυλών. Άρα λοιπόν είναι μια πηγή ανησυχίας κι ελπίζουμε το καλοκαίρι να ισχύσει ό, τι ισχύει για όλους τους κορονοϊούς. Δηλαδή η θερμοκρασία να έχει επίδραση πάνω στο λεγόμενο Ρ-0 έτσι ώστε η επιδημία να μην εξαπλώνεται. Αλλά παρ’ όλ’ αυτά η ανησυχία υπάρχει».

Οι τρεις βασικοί κανόνες μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Ακόμα τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με δύο μεγάλους βασικούς κανόνες. Ο πρώτος είναι αυτός της απόστασης. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε τους συνανθρώπους μας σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.

Ο δεύτερος κανόνας είναι απολυμαίνουμε συνεχώς τα χέρια μας και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Ο τρίτος κανόνας που μπήκε σήμερα από την επιτροπή είναι ότι όταν μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και που δεν μπορούμε να τηρήσουμε τον πρώτο κανόνα, δηλαδή της απόστασης των δύο μέτρων. Τότε πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Τι θα ισχύσει για το άνοιγμα των σχολείων

«Το βασικό ερώτημα που είχε να απαντήσει η επιτροπή μας είναι αν το άνοιγμα των σχολείων θα επιφέρει ένα μεγάλο κίνδυνο επανάκαμψης της επιδημίας. Οι επιδημιολόγοι μας και τα στοιχεία τα επιστημονικά που έχουμε και η εμπειρία από ξένες χώρες μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός ή και ελάχιστος, για να ανέβει το Ρ-0 πάνω από το 1. Με την έννοια αυτή ως επιτροπή συναινέσαμε στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με μέτρα που θα εξειδικευτούν στην συνέχεια. Τα μέτρα είναι αυτά που είπαμε προηγουμένως, η απόσταση των μαθητών μεταξύ τους και η υγιεινή των χεριών. Όλα αυτά θα εξειδικευτούν με εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή καταρτίζονται από ομάδα που περιλαμβάνει επιστήμονες, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας.

«Θα υπάρχουν τόσα παιδιά μέσα σε κάθε αίθουσα έτσι ώστε να τηρείται ο κανόνας των δύο μέτρων. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας που έχει θέσει η επιτροπή μας. Το πώς θα γίνει η διαρρύθμιση και τη διαχείριση το υπουργείο Παιδείας, είναι κάτι που θα το δούμε στη συνέχεια», προσέθεσε ο Νίκος Σύψας.

«Εφόσον τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης των χεριών, γιατί σε κάθε αίθουσα θα υπάρχει αντισηπτικό, δεν νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία. Αυτό όμως κάτι το οποίο θα το εξειδικεύσουμε στην συνέχεια», δήλωσε ακόμα ο καθηγητής λοιμωηξιολογίας στο ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας το πώς θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις δήλωσε:

«Όλα αυτά είναι δύσκολες ασκήσεις, αλλά για όλα θα υπάρξουν λύσεις. Πιστεύω ότι είναι αυτές οι ασκήσεις πολύ πιο εύκολες από αυτό που ζήσαμε όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια με τα παιδιά. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα βρούμε τις λύσεις για να είμαστε ασφαλείς και τα σχολεία ανοιχτά».

Σχετικά με τα παιδιά που έχουν στο σπίτι κάποιο μέλος της οικογένειας, το οποίο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες τόνισε, «αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Νομίζω στη συνέχεια που θα υπάρξει εξειδίκευση του τρόπου ανοίγματος των σχολείων, τα παιδιά τα οποία ενδεχομένως έχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες,  να μην πάνε σε αυτή τη φάση στο σχολείο, αλλά να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Προτεραιότητά μας είναι αν προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό θα ληφθούν όλα αυτά υπόψιν όταν εξειδικεύσουμε τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία, και ειδικότερα τα δημοτικά, οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία».

Τι θα συμβεί εάν βρεθεί κρούσμα σε κάποιο κατάστημα

Ακόμα μίλησε για τα καταστήματα που ανοίγουν πάλι από τις 4 Μαΐου και τόνισε ότι θα ισχύει ο κανόνας τους ενός πελάτη ανά 10 τ.μ. και σίγουρα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φοράνε μάσκα, αλλά και όλα αυτά θα καθοριστούν από εγκυκλίους ειδικών ομάδων που εργάζονται για το συγκεκριμένο σκοπό. Αλλά σε κλειστούς χώρους όπου δεν τηρείται ο κανόνας της απόστασης των δύο μέτρων θα υπάρχει ισχυρή σύσταση να φοράνε και οι πελάτες μάσκα.

Σε περίπτωση κάποιου κρούσματος σε κατάστημα μετά την άρση των μέτρων ανέφερε, «υπάρχει ένας πυλώνας την περίοδο αυτή και είναι ότι πρέπει ν’ αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα κρούσματα, να κάνουμε έγκαιρα τη διάγνωση, άρα θα κάνουμε πάρα πολλά τεστ και ν’ απομονώνουμε έγκαιρα το κρούσμα και να κάνουμε την ιχνηλάτιση των επαφών. Εάν λοιπόν υπάρχει κρούσμα σ’ ένα κατάστημα, θα γίνονται όλα τα προηγούμενα, το κατάστημα θα κλείνει, αλλά η καραντίνα δεν θα υπερβαίνει τις 14 μέρες, ίσως και λιγότερο ανάλογα με το κρούσμα».