Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
31

Οι λόγοι που δύσκολα θα «περπατήσει» το σχέδιο Βασιλειάδη με τις Β’ ομάδες

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε προχθές ότι δεν θα εγκρίνει ακόμα τις προκηρύξεις της Football League και της Γ’ Εθνικής, επειδή θα περιμένει να αποφασίσει πρώτα η Super League αν οι Β’ ομάδες των ΠΑΕ θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας τη σεζόν 2019-20.

Την αμέσως επόμενη χρονιά η Football League θα είναι το τρίτο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας, αφού ενδιάμεσα θα υπάρχει η νεοσύστατη Super League 2.

Η ιδέα-πρόταση να αγωνίζονται στη «νέα» Football League οι Β’ ομάδες τουλάχιστον των τεσσάρων «μεγάλων» ΠΑΕ ανήκει στον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και είχε συγκεκριμένη στόχευση: να περιοριστούν οι δανεισμοί των ποδοσφαιριστών, ώστε να μη δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» ΠΑΕ.

Όμως, η Super League ούτε την έχει δουλέψει αυτή την πρόταση ούτε έχει προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και φαίνεται να «καίγεται» να την υλοποιήσει.

Και οι προβληματισμοί είναι αρκετοί. Ποιες ΠΑΕ θα δηλώσουν συμμετοχή, ώστε οι Β’ ομάδες τους να παίξουν στο πρωτάθλημα της Football League; Θα είναι οι 4 μεγάλες ή οι 4 πρώτες της βαθμολογίας της Super League; Και γιατί να μην είναι 5 ή 6 ή και όλες;

Επιπλέον, ποιοι παίκτες θα δεχτούν να πάνε στο τρίτο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας για να αγωνιστούν; Και με τι κίνητρο ή φιλοδοξία για διάκριση, με δεδομένο πως αυτές οι ομάδες δεν θα έχουν δικαίωμα ανόδου;

Είναι σαφές πως και αυτό το πρότζεκτ γίνεται «στο πόδι». Γι’ αυτό και δύσκολα θα «περπατήσει». Υπάρχουν, όμως, κι άλλου είδους ζητήματα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Πώς εξασφαλίζεται η αξιοπιστία ενός πρωταθλήματος, όταν σε αυτό θα αγωνίζονται ομάδες που δεν έχουν δικαίωμα ανόδου, άρα θα είναι περιορισμένη και η υποχρέωσή τους για τη νίκη;

Θα πει, βέβαια, κάποιος «Πώς το κάνουν στην Ισπανία;». Το κάνουν, γιατί εκεί το ποδόσφαιρο μπαίνει σε πρώτο πλάνο, υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την πρόοδο του σπορ, του προϊόντος και του ίδιου του αθλητή.  Γιατί είναι άλλη η κουλτούρα και γιατί υπάρχουν μηχανισμοί που δεν σου επιτρέπουν να διαφθείρεις εύκολα έναν αγώνα ή μία διοργάνωση.