Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

"To βαρέλι δεν έχει πάτο..."

Δεκατρία χρόνια φορούσε το εθνόσημο που, αν μη τι άλλο, θα πει ότι την πονούσε τη γαλανόλευκη φανέλα και πως ένιωθε τιμή και υποχρέωσή του τη συμβολή στην πρόοδο της αγαπημένης όλων των Ελλήνων. Συστάσεις άλλες δεν χρειάζεται ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο ποδοσφαιριστής εκείνος που πρώτος σήκωσε στον ουρανό της Πορτογαλίας το βαρύτιμο έπαθλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004. Πλέον υπηρετεί την πατρίδα ως ευρωβουλευτής, όμως ποτέ δεν έπαψε να παρακολουθεί την πορεία της Εθνικής. Και με αφορμή τα νέα, ανεπιτυχή της αποτελέσματα, η παρέμβασή του είναι τουλάχιστον καίρια, αν όχι επιβεβλημένη. 

"Σ' αυτήν την εφημερίδα είχα ξαναπεί όταν μιλήσαμε πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της ομάδας" δηλώνει στην "Real News". "Και με την πάροδο των ετών βλέπω δυστυχώς πως δεν έχουν παρθεί αποφάσεις ή εν πάση περιπτώσει, οι σωστές αποφάσεις. Άποψή μου είναι ότι πάντα το κεφάλι φταίει, συνεπώς όλα ξεκινούν από την ΕΠΟ και τις επιλογές της. Τόσα χρόνια ανυπαρξίας κάπου πρέπει να σταματήσουν, να μπει ένα φρένο. Δεν είπαμε κάθε χρόνο να παίρνουμε το τρόπαιο, αλλά δεν γίνεται και να μην το διεκδικούμε, πιο κάτω δεν πάει, το βαρέλι δεν έχει πάτο. Και ναι μεν μόνο εύκολο το ανάθεμα, ωστόσο πριν είναι πολύ αργά πρέπει οι υπεύθυνοι επιτέλους να σκεφτούν σοβαρά και να προβληματιστούν για το τι πρέπει να πράξουν".

Όταν η κουβέντα πάει στους διεθνείς και το δικό τους μερίδιο ευθύνης, ο "Ζαγόρ" είναι σαφής: "Από την εμπειρία μου θα σου πω ότι κανένας, μα κανένας δεν θέλει να χάνει και να ξεφτιλίζεται, ούτε να αδιαφορεί" επισημαίνει. "Μεγαλύτερο ζήτημα θεωρώ τη νοοτροπία μας, ίσως εκεί κρύβεται η πηγή του κακού, στο πως δηλαδή προσεγγίζουμε το κεφάλαιο "Εθνική ομάδα". Από το πώς θα είναι η διαμονή μέχρι την αγωνιστική συμπεριφορά, οι λεπτομέρειες, το κλίμα είναι που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, δεν αντιλαμβάνομαι πια κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τη στιγμή κιόλας που θα κληθεί ένας ποδοσφαιριστής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στο πως θα έχει στόχο υψηλό, δεν το βλέπω αυτό. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η Εθνική ως τρόπος διαφυγής από το πρωτάθλημα, αλλά όπως ακριβώς της αξίζει, ως τιμή και μεγάλη μάλιστα για τον καθένα. Και στο πνεύμα αυτό, ουδείς πρέπει να αισθάνεται ότι έχει μονιμοποιηθεί ή πάρει τη φανέλα στο σπίτι του. Να είναι συνεχής και υγιής ο συναγωνισμός, να παίζουν πραγματικά οι καλύτεροι, αφού η ομάδα αυτή πρέπει πραγματικά ν' αποτελεί τον καθρέφτη του ποδοσφαίρου μας, τον πιο διάσημο εκπρόσωπό του στο εξωτερικό. Γι' αυτό και λέω σ' αυτούς που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι ότι σήμερα κιόλας οφείλουν να πάρουν γενναίες αποφάσεις, αλλιώς δεν θα υπάρχει αύριο"