Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ρεφερι

Κανονικά πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο - Αναστολή της αποχής των διαιτητών

Το πρωτάθλημα της Super League θα συνεχιστεί κανονικά το Σαββατοκύριακο.

Οι διαιτητές και οι βοηθοί της Super League 1 αποφάσισαν να μην κάνουν πράξη την απειλή τους για μαζικά κωλύματα και σε ψηφοφορία που ολoκληρώθηκε απόψε και μετά από σχεδόν 24 ώρες διαβουλεύσεων, μπόλικο παρασκήνιο και... τσακωμούς μεταξύ τους, προχώρησαν σε αναστολή της αποχής τους έτσι ώστε να σφυρίξουν κανονικά στα παιχνίδια της  17ης αγωνιστικής.

Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε το Σαββατοκύριακο αγώνες, όπου στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων» στο άδειο λόγω τιμωρίας «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά φυσικά και η «μάχη» της Θεσσαλονίκης όπου ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ.   

Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής

Σάββατο 04/01 

ΟΦΗ – Βόλος (17:15)

Αρης – ΠΑΟΚ (19:30) 

Ατρόμητος – Αστέρας Τρ. (20:00) 

Κυριακή 05/01 

ΑΕΚ – Παναιτωλικός (15:00) 

Ξάνθη – ΑΕΛ (17:15) 

Πανιώνιος – Λαμία (17:15)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (19:30)  

Σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από τις τάξεις των διαιτητών και βάσει των όσων συζητούσαν μεταξύ τους, η στάση τους άλλαξε για τους εξής λόγους:

Η ψηφοφορία στην Super League έδειξε ότι 12 ομάδες τους υποστηρίζουν στο θέμα των μηνύσεων και μόνο δύο (Ολυμπιακός, ΑΕΛ) ήταν απέναντι στο θέμα αυτό. Με την αποχή, οι διαιτητές θεωρούν ότι θα έβαζαν και τους 14 απέναντί τους. 

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης οι κίνδυνοι και οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, αφού αν οι αγωνιστικές δεν διεξάγονταν οι ΠΑΕ θα αναζητούσαν ευθύνες λόγω της ενεργοποίησης ρητρών από τα τηλεοπτικά κανάλια και πιθανόν να οδηγούμασταν σε αγωγές και αξίωση αποζημιώσεων εναντίον τους..

Μέτρησε η δημόσια καταδίκη κάθε μορφής βίας ή απειλής εναντίον τους από το ΔΣ της Super League, καθώς και η δέσμευση της πλειοψηφίας (πλην Ολυμπιακού και ΑΕΛ) ότι «θα συζητηθεί το πλαίσιο των δημόσιων δηλώσεων και των αναρτήσεων στο διαδίκτυο» κατά των διαιτητών, αλλά και η έκκληση της λίγκας προς τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς και τα πειθαρχικά όργανα «να προβαίνουν άμεσα στην άσκηση διώξεων και στην επιβολή ποινών κατά των ΠΑΕ ή των φυσικών προσώπων που ξεφεύγουν από τα όρια».

Η υπόσχεση ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί άμεσα λύση με τη γραμμή του οφσάιντ. Η ΕΠΟ προσπαθεί ώστε να βρεθούν οι πόροι και το σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Η κοστολόγηση είναι 1.000 ευρώ το παιχνίδι, ένα ποσό όχι απαγορευτικό, αλλά όχι και μικρό. Η εγκατάσταση και εκπαίδευση των διαιτητών απαιτεί περίπου ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και παραγγελίας του συστήματος. Αν βρεθούν τα χρήματα, τότε η ανάδοχος εταιρεία του VAR θα τρέξει τις διαδικασίες και θα κάνει όσα απαιτούνται για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ενσωμάτωση.

Το μεσημέρι υπήρξε επίσης και μια καταλυτική ως φαίνεται παρέμβαση από πλευρας του Τάσου Σιδηρόπουλου, ο οποίος με επιστολή του ζητούσε από τους συναδέλφους του να μην προχωρήσουν σε αποχή.

Αναλυτικά σε αυτή αναφερόταν:

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χρόνια πολλά και καλή χρόνια με υγεία.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις σκέψεις μου σχετικά με την αποχή!

Σίγουρα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σας καλώ όμως να σκεφτείτε τελικά η αποχή ποιον συμφέρει. Αυτόν που κάνει προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων ή αυτόν που κάνει προσπάθεια για να γίνει η αποχή. Πολλές φορές μια ενέργεια φέρνει χειρότερα αποτελέσματα από αυτό που την δημιουργεί!

Η άποψή μου είναι να αρθεί η αποχή, να δοθεί ένα περιθώριο σ’ αυτους που κάνουν προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων και ένα ποσοστό από τα  έσοδα της 17ης αγωνιστικής να δοθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό!".