Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «άγνωστη» συνήθεια που σού προσθέτει 385 θερμίδες την ημέρα

Η «άγνωστη» συνήθεια που σου προσθέτει 385 θερμίδες την ημέρα

Θα μπορούσε να είναι δύο κομμάτια πίτσα, ένα μικρό πιάτο με πατάτες τηγανητές, κάτι παραπάνω από 4 φέτες ψωμί, δύο ποτήρια αναψυκτικό, αλλά δεν είναι. Αυτή η κακή και άγνωστη συνήθεια, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές του King’s College μπορεί να σου προσθέτει μέχρι και 385 θερμίδες σε καθημερινή βάση, λέγεται έλλειψη ύπνου.

Κακό μαντάτο εκτός από κακή συνήθεια, αν σκεφτείς πως ο μέσος άνθρωπος κοιμάται σήμερα περίπου δύο ώρες λιγότερο απ’ ό,τι 60 χρόνια πριν, με τους μισούς από αυτούς να υποφέρουν σε τακτική βάση από αϋπνία. Λόγω της έλλειψης ύπνου λοιπόν, όχι μόνο έχεις την ευκαιρία να τρως πιο πολύ, αλλά κάνεις και πολύ χαμηλές καύσεις.

Ο μη επαρκής ύπνος είναι κακή συνήθεια για έναν ακόμα λόγο

Και δεν είναι μόνο αυτό, τα άτομα έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά διαταράσσουν και τις ορμόνες τους, συγκεκριμένα τη λεπτίνη, η οποία είναι ό,τι λέει το όνομά της- πρωτεϊνική ορμόνη που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της πείνας, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς.

Παράλληλα, η γκρελίνη, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της πείνας, εκτοξεύεται στα ύψη. Και τι γίνεται όταν συμβαίνουν όλα αυτά; Οι επιστήμονες υπολογίζουν μια θερμιδική επιβάρυνση γύρω στις 385 την ημέρα.

Γι’ αυτό άσε το κινητό, σβήσε την τηλεόραση, σταμάτα να γεμίζεις με προβλήματα το κεφάλι σου και πήγαινε για ύπνο λίγο νωρίτερα απόψε.