Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα του επικίνδυνου ιού που θα δούμε και στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα του επικίνδυνου ιού που θα δούμε και στην Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων, που θα δούμε και στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ύστερα από τη ραγδαία μετάδοσή της σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η ευλογιά των πιθήκων παρότι πιο ήπια από αυτή των ανθρώπων, που εξαλείφθηκε το 1980 και έχει συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των ασθενών της να αναρρώνουν, δεν αποκλείεται σε σπάνιες περιπτώσεις να αποδειχθεί ακόμα και μοιραία. Όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει ως σήμερα θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Η σπάνια αυτή ασθένεια μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Τα βασικότερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Σε μικρότερο ποσοστό οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα. Αυτά ξεκινούν συνήθως από το πρόσωπο, όμως η εξάπλωσή τους μπορεί να συνεχιστεί στο υπόλοιπο σώμα, μέχρι και τα γεννητικά όργανα. Η εκδήλωση αυτή των συμπτωμάτων θυμίζει την ανεμοβλογιά.