Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
φαρμακο

Φόβοι ότι θα μειωθούν τα αποθέματα υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ

 Ακόμη ένα πλήγμα δέχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την προέλαση του κορονοϊού. Η Ινδία, ο βασικός προμηθευτής της χώρας σε υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που παρουσιάστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως βασικό όπλο στη μάχη με τη νόσο, αποφάσισε τη διακοπή των εξαγωγών του προς τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε το Bloomberg, σχεδόν οι μισές (συγκεκριμένα το 47%) των προμηθειών της χώρας προήλθε πέρυσι από την Ινδία.

Ελάχιστοι από τους κορυφαίους 10 προμηθευτές του φαρμάκου δραστηριοποιούνται εκτός της Ινδίας, όπως για παράδειγμα η Actavis, η οποία είναι πλέον θυγατρική του ισραηλινού κολοσσού Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Ωστόσο είναι πιθανό ότι ακόμη και η Actavis διατηρεί γραμμές παραγωγής στην Ινδία, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή γενικών φαρμάκων στον κόσμο.

Η απαγόρευση εξαγωγών του συγκεκριμένου φαρμάκου έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα διατηρήσει επαρκή αποθέματα εντός των συνόρων της, μετά τη δημόσια υποστήριξή του από τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Με τον ιό να συνεχίζει την προέλασή του σε ολόκληρο τον κόσμο, τα κράτη ανακοινώνουν διαρκώς περιορισμούς στις εξαγωγές τους, καθώς ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών. Μεταξύ άλλων, το Βιετνάμ διέκοψε τις εξαγωγές ρυζιού, ενώ η Γερμανία σταμάτησε να εξάγει ιατρικές μάσκες.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει 29 εκατομμύρια χάπια χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης και οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν ριχτεί στη μάχη της παραγωγής των συγκεκριμένων χαπιών προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κράτους, η κίνηση της Ινδίας αναμένεται να αυξήσει βραχυπρόθεσμα την αγοραστική αξία του φαρμάκου, αλλά και να οδηγήσει σε ελλείψεις μακροπρόθεσμα.

Η ενεργή ουσία που απαιτείται για την παρασκευή του φαρμάκου προέρχεται και αυτή από την Ινδία και η εξαγωγή της έχει ανασταλεί, γεγονός που επίσης αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η υδροξυχλωροκίνη έχει θεραπευτική δράση απέναντι στον νέο κορονοϊό, ενώ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει προς το παρόν τη χρήση του για αυτό το σκοπό.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ινδία είχε ήδη ανακοινώσει πως θα σταματούσε την εξαγωγή του φαρμάκου, με εξαίρεση την εκπλήρωση ήδη ισχυουσών συμβάσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Πλέον, όμως, η απαγόρευση έγινε καθολική.

Πάντως πριν την απαγόρευση των εξαγωγών, ο κορυφαίος προμηθευτής των ΗΠΑ στην Ινδία είχε ανακοινώσει τον δεκαπλασιασμό της παραγωγής του φαρμάκου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση.