Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γάλλος γιατρός: «Επιτάχυνε την επιδημία του κορονοϊού το Λιόν-Γιουβέντους»

Γάλλος γιατρός: «Επιτάχυνε την επιδημία του κορονοϊού το Λιόν-Γιουβέντους»

Μεγάλη «ευθύνη» για τη διασπορά του κορoνοϊού στη Γαλλία διαδραμάτισε η αναμέτρηση Λιόν-Γιουβέντους (1-0) για τους «16» του Champions League, που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι το πόρισμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα του Μαρσέλ Γκαριγκού-Γκρανσάμπ, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ιατρικής ομοσπονδίας της Γαλλίας.

Ο εν λόγω επιστήμονας υποστηρίζει ότι παρότι τότε στο Τορίνο δεν υπήρχε ακόμη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας, για το παιχνίδι Λιόν-Γιουβέντους ταξίδεψαν στη Γαλλία οπαδοί της «Γηραιάς Κυρίας» από πολλά μέρη της Ιταλίας. Παρουσιάζει παράλληλα ένα διάγραμμα, που δείχνει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων δύο εβδομάδες μετά τον αγώνα, διάστημα που θεωρείται ως ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου. Με βάση αυτά, χαρακτηρίζει το παιχνίδι ως «αγώνα-μηδέν», υπογραμμίζοντας ότι «το ποδόσφαιρο λειτούργησε ως επιταχυντής της επιδημίας». Όπως είχε συμβεί και στον αγώνα Αταλάντα-Βαλένθια για την ίδια διοργάνωση...

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Parisien» υποστήριξε χθες ότι η αναμέτρηση ρεβάνς των «16» του Champions League, μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ντόρτμουντ ίσως έπαιξε ρόλο στην γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού στο Παρίσι. Αν και το συγκεκριμένο παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στις 11 Μαρτίου, περίπου 5.000 οπαδοί των πρωταθλητών Γαλλίας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το «Παρκ ντε Πρενς», σε μία περίοδο που είχε επιβληθεί απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 1.000 ατόμων. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο αριθμός κρουσμάτων της νόσου στη γαλλική επικράτεια «εκτοξεύθηκε» από τα 492 στα 7.660.