Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣανΠάολο

Πρόταση για άτυπο... διηπειρωτικό Αργεντινή-Ιταλία

Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής κατακτώντας το Copa America. Την Κυριακή το βράδυ ήταν η Ιταλία που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο «Ουέμπλεϊ» ενάντια στην Αγγλία, μια επιτυχία που ήρθε στα πέναλτι. Όπως θυμίζει η εφημερίδα «Olè» της Αργεντινής, υπό κανονικές συνθήκες και οι δύο ομάδες θα είχαν λάβει μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Ωστόσο, η FIFA ανέστειλε αυτό το τουρνουά το 2019, οπότε η τελευταία διοργάνωση παραμένει εκείνη του 2017, που κέρδισε η Γερμανία.

Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που ονομάστηκε έτσι από το 1997, ήταν ένα τουρνουά που διοργάνωνε η FIFA και στο οποίο συμμετείχαν οι έξι πρωταθλητές κάθε Συνομοσπονδίας: Conmebol, Concacaf, UEFA, CAF (Αφρική), AFC (Ασία), OFC (Ωκεανία), η τρέχουσα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και η διοργανώτρια χώρα.

Όπως αναφέρθηκε, η τελευταία φορά που διεξήχθη το Κύπελλο Συνομοσπονδιών ήταν το 2017, ως προεπισκόπηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία και κατέληξε με νίκη της Γερμανίας επί της Χιλής με 1-0 στον τελικό. Το 2019, η FIFA ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο τουρνουά θα ακυρωθεί και η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ, το 2021.

Για το λόγο αυτό, δεδομένης της απουσίας της διοργάνωσης, από την Αργεντινή ξεκίνησαν την ιδέα ενός φιλικού αγώνα μεταξύ της «Σελεσιόν» του Λιονέλ Σκαλόνι και της Ιταλίας του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με προτεινόμενους χώρους για τη διοργάνωση του αγώνα το στάδιο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» στο Μπουένος Άιρες ή το ομώνυμο γήπεδο στη Νάπολη.

Η ιδέα ενός αγώνα μεταξύ των δύο Εθνικών ομάδων, εξηγεί η «Olè», εμφανίστηκε τις τελευταίες ώρες χάρη στην καλή σχέση μεταξύ της ανώτερης διοίκησης της Conmebol και της UEFA. Το πρόβλημα για τη διαφωνία αυτού του αγώνα είναι το πολύ στενό διεθνές ημερολόγιο.

Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2022 και οι δύο ομάδες θα πρέπει να παίξουν πολλά παιχνίδια για τους αντίστοιχους προκριματικούς της Νοτίου Αμερικής και της Ευρώπης, οπότε η εξεύρεση συμβατής ημερομηνίας θα ήταν η μεγάλη πρόκληση για τη διοργάνωση της συνάντησης.