Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΒΙΝΤΕΟ - Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

ΒΙΝΤΕΟ - Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα παρουσιάστηκαν από την οργανωτική επιτροπή «Paris 2024» τα μετάλλια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων. 

Κάθε ένα από τα μετάλλια έχουν στην μπροστινή πλευρά ένα εξάγωνο από τον Πύργο του Άιφελ. Στην άλλη πλευρά είναι χαραγμένες οι μορφές της θεάς Νίκης, της Αθηνάς, αλλά και το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού έλαβε ειδική άδεια και χαράχθηκε και ο Πύργος του Άιφελ στα μετάλλια. Στα μετάλλια αναγράφεται και η λέξη «πειθαρχία» σε κάθε άκρη.

Συνολικά, θα δοθούν 5.084 μετάλλια στο Παρίσι. Στα μετάλλια των Παραολυμπιακών αγώνων δεν υπάρχουν αριθμοί στην οπίσθια πλευρά, ενώ η πανοραμική θέα συνοδεύεται από τον Πύργο του Αϊφελ, με την επιγραφή Paris 2024 στην γραφή μπράιγ.

«Προσπαθούμε να αφήσουμε ένα ίχνος στις μνήμες των ανθρώπων για το πώς θα είναι αυτοί οι Αγώνες», εξήγησε

«Η επαναφορά του μεταλλίου φέρνει πίσω ένα κομμάτι της ιστορίας, αλλά εδώ, φέρνοντας πίσω αυτό το Ολυμπιακό μετάλλιο φέρνει πίσω ένα κομμάτι της Γαλλίας, ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας», δήλωσε ο Μάρτιν Φουρκάντ, πρόεδρος της επιτροπής αθλητών Cojo και Ολυμπιονίκης. Κάθε μετάλλιο θα περιέχει 18 γραμμάρια σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ. 

Τα συγκεκριμένα κομμάτια του ιστορικού μνημείου του Παρισιού εξήχθησαν κατά την ανακαίνισή του. Τα μετάλλια που θα κατασκευαστούν από το νομισματοκοπείο του Παρισιού, θα έχουν διάμετρο 85 mm, πάχος 9,2 mm, με διαφορετικά βάρη και συγκεκριμένα 529 g για το χρυσό, 525 g για το αργυρό και 455 g για το χάλκινο.