Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπαλτάκος: «Κινδυνεύουμε με Grexit αν…»

Μπαλτάκος: «Κινδυνεύουμε με Grexit αν…»

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως δήλωσε ο Τάκης Μπαλτάκος σε συνέντευξή του. 

«Το Grexit γίνεται από λάθη που κάνει η κυβέρνηση κάθε χώρας, όχι η Ομοσπονδία. Κινδυνεύουμε αν γίνουν συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση. Αν γίνει grexit θα γίνει μόνο λόγω κρατικών παρεμβάσεων» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και συμπλήρωσε. «Δεν είπα ότι κινδυνεύουμε αόριστα, μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες, η κυβερνητικές ή από τη Λίγκα κινδυνεύουμε. Μόνο έτσι. Αν μου το είχαν ψιθυρίσει από την UEFA ότι κινδυνεύουμε δεν θα το έλεγα δημόσια».

Αναλυτικά όσα είπε ο Τάκης Μπαλτάκος

Για την Εθνική: «Η κλήρωση για τα προκριματικά του Euro ήταν η δυσκολότερη, εμένα αυτό με ελκύει. Δύσκολη κλήρωση με βαριά ονόματα αλλά αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική στην οποία πιστεύω πάρα πολύ, είδα ότι πρόκειται για ομάδα, αυτή η ομάδα ανεξάρτητα από την ποιότητα των παικτών είναι ομάδα. Πρέπει οι παίκτες να είναι φίλοι, να πονάει ο ένας για τον άλλο. Είναι έργο προπονητή αυτό και των τεχνικών διευθυντών. Θα είναι αφελής όποιος πει ότι υπάρχει ευκολία στην κατάκτηση ενός εκ των δύο πρώτων θέσεων. Πιστεύω πολύ στην ομάδα όμως. Ξεκινάμε εύκολα και αυτό θα δημιουργήσει μία αίσθηση σιγουριάς στους παίκτες. Το γήπεδο είναι πρώτα απ’ όλα θέμα προπονητή, όχι παραγόντων, θα παίξει εκεί που θέλει ο προπονητής. Αν πει ο Πογιέτ να παίξουμε στο Καραϊσκάκη θα παίξουμε αρκεί να θέλει και ο Ολυμπιακός. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα θέλει. Παντού θα πάμε όπου πει, Βόλο, Αγία Σοφιά, δεν έχουμε συζητήσει ακόμη αλλά σίγουρα θα το κάνουμε. Στο ΟΑΚΑ δεν θα πάμε, δεν είναι έτοιμο κιόλας. Η δική μου άποψη είναι πρέπει να ακούσουμε τον προπονητή και να πάμε όπου θέλει, ακόμη κι εκτός Αθηνών.

Για τη μικρή συμμετοχή Ελλήνων παικτών στις ομάδες: Είναι τεράστιο θέμα. Αν μπορούσαμε να βάλουμε πλαφόν σε συμμετοχή Ελλήνων παικτών, θα το κάναμε αύριο το πρωί αλλά υπάρχει νομικό θέμα. 

Για τα λεφτά στις Ενώσεις: Είπαμε ότι θα πάρουν τουλάχιστον 40.000 αντί για 10.000 που πήραν πέρσι. Υπήρχε οφειλή 400.000 στους διεθνείς, μικρά ποσά στους παίκτες αλλά αν δεν δίνουμε αυτά, εμείς τι κάνουμε. Δώσαμε τα λεφτά αυτά. Είπα πράγματι ένα εκατομμύριο πριμ, από την uefa θα πάρουμε δύο επειδή βγήκαν πρώτοι στο Nations League.»

Για κίνδυνο Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Στην ετήσια συγκέντρωση της uefa εκεί σκοπό είχα να ευχαριστήσω την uefa. Όταν η ομοσπονδία ήταν 6 χρόνια σε επιτροπεία δεν είχε πολλές δυνατότητες να ζητήσει. Ήθελα να λήξει η Επιτροπεία, όταν εκλέχτηκα, διαπίστωσα ότι η uefa σταμάτησε κάθε πράξη επιτροπείας. Το συνέδεσαν με την παρουσία μου, ότι έχουμε κανονικό πρόεδρο. Στις 16/9 αποφάσισαν και νομικά πλέον ότι η Ελλάδα βγαίνει από την Επιτροπεία. Είδατε να παρέμβουν για τον κύριο Μπένετ, όχι από αδιαφορία αλλά γιατί λένε ότι εκλέχτηκε νέος πρόεδρος, ας κάνει η ΕΠΟ ότι νομίζει. Το Grexit γίνεται από λάθη που κάνει η κυβέρνηση κάθε χώρας, όχι η Ομοσπονδία. Κινδυνεύουμε αν γίνουν συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση. Αν γίνει grexit θα γίνει μόνο λόγω κρατικών παρεμβάσεων. 

Αυτά τα οποία θα έρθουν απαιτούν μία ΕΠΟ ανεξάρτητη και αυτόνομη που θα μπορεί να αποφασίζει. Με Αυγενάκη δεν έχω καμία αντιπαράθεση. Εγώ δεν απαντάω στον Αυγενάκη, απαντάω στην κυβέρνηση γιατί αυτό είναι το σωστό. Τι σχέση η ακροδεξιά με όλα αυτά. Δε νομίζω ότι το ακροδεξιά που λέει, το λέει για μένα. Εννοεί άλλους από το κυβερνών κόμμα, δεν θέλω να τους κατονομάσω. 

Δεν είπα ότι κινδυνεύουμε αόριστα, μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες, η κυβερνητικές ή από τη Λίγκα κινδυνεύουμε. Μόνο έτσι. Αν μου το είχαν ψιθυρίσει από την UEFA ότι κινδυνεύουμε δεν θα το έλεγα δημόσια. 

Η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου. Σε καμία ομοσπονδία δεν έχει βγάλει η κυβέρνηση ανακοίνωση ότι θα διοργανώσει εκείνη την επαγγελματική διαιτησία.

Δεν μπορώ να απαντήσω για Αυγενάκη και Μαρινάκη. Όταν η Λίγκα είπε ότι το 5% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, θα γίνει 1%, λίγες ημέρες μετά το ανακοίνωσε ο Αυγενάκης στην κλήρωση του πρωταθλήματος. Το δέχθηκα γιατί δεν ήθελα να έχω κόντρα με την κυβέρνηση, δεν αρέσει στην uefa να έχεις κόντρα με τους πολιτικούς σου. Η ΓΣ είπε ότι αφού δεν έχουμε επαγγελματική διαιτησία, θα πάρουμε το 4%, θα το κρατήσουμε και θα το δώσουμε στις Ενώσεις».

Για τη συμπεριφορά Μαρινάκη στα συμβούλια Μαρινάκη:«Δεν με απασχολεί καθόλου αυτά που λέει στα συμβούλια της Λίγκας για μένα, χαρακτηρισμούς λέει μόνο, κοσμητικά επίθετα πάσης φύσεως. Από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει. Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση μαζί του. Είναι αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Δεν θα αλλάξω τον ρυθμό μου για κανέναν».