Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
421

Κορονοϊός: Σκέψεις για χαλάρωση μέτρων σε γήπεδα, εστίαση και διασκέδαση - Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σήμερα

Μπορεί η Όμικρον να σαρώνει τη χώρα μας και τα κρούσματα να είναι αυξημένα κατά πολύ, όμως υπάρχουν σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, αν και αρχικά φαινόταν πως λόγω της επέλασης της Όμικρον, η κυβέρνηση ίσως και να αυστηροποιήσει τα μέτρα, τελικά μπορεί και να τα χαλαρώσει.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την ταχεία κλιμάκωση της επιδημίας στις προσεχείς δύο εβδομάδες και την κορύφωσή της μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Μέσα στον Γενάρη δείχνουν την αρχή της αποδρομής του κύματος τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο που διαμορφώνεται, η κορύφωση του πέμπτου επιδημικού κύματος θα είναι τη μεθεπόμενη εβδομάδα, από 18 έως 22 Ιανουαρίου.

Έτσι, στο τραπέζι βρίσκονται δύο βήματα χαλάρωσης των περιορισμών:

  • αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από 1.000 άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες) και
  • επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12:00 το βράδυ.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζουν την Τετάρτη (12/1). Σήμερα αναμένεται να έχουν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής θα επιθυμούσαν τα μέτρα να παραταθούν για μία ακόμα εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου.

Τέλος, την εκτίμηση πως τα νέα κρούσματα κορονοϊού θα ξεπεράσουν τα 50.000 την Τρίτη, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, καθώς, όπως επεσήμανε, θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ειδικότερα, εξήγησε πως σε περίπτωση που γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9, τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000, ενώ αν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.