Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μέλλον του Μπερτομέου στην Euroleague, οι ρώσικες ομάδες και το επόμενο Final 4

Το μέλλον του Μπερτομέου στην Euroleague, οι ρώσικες ομάδες και το επόμενο Final 4

Στην καθιερωμένη ετήσια κλειστή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, προανήγγειλε την πρόσκληση δύο ομάδων μέσω της διαδικασίας της wild card και τον αποκλεισμό των ρωσικών συλλόγων από τη νέα σεζόν, ενώ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Κωνσταντινούπολης για το επόμενο Final 4.

Όπως ήταν φυσικό στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το εκκρεμές θέμα της διαφαινόμενης αποχώρησης του Τζόρντι Μπερτομέου από την θέση του CEO της Euroleague (μετά από απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο με ψήφους 6-5 μεταξύ των 11 μετόχων της ECA) αλλά και το μέλλον των ρωσικών ομάδων, που μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Μάρτιο, αποκλείστηκαν από την συνέχεια της εφετινής διοργάνωσης.

«Είμαι περήφανος για την πρόοδο της λίγκας και όλα αυτά που έχουμε πετύχει τα τελευταία 22 χρόνια που είμαι στο τιμόνι της διοργάνωσης. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες καμία ομάδα δεν θέλησε να με μετακινήσει. Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ, επιβιώσαμε των κρίσεων, αλλά σε τελική ανάλυση δε νομίζω ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ ενδιαφέρεται τόσο πολύ να μάθει για το τι θα κάνω εγώ. Είμαι ο CEO, μέχρι να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό. Απ’ ό,τι ενημερώθηκα, τον περασμένο Οκτώβριο, με ψήφους 6-5, οι ομάδες αποφάσισαν να λήξει η θητεία μου στις 30 Ιουνίου. Αν αυτή η απόφαση ισχύει ακόμη, δεν μένει παρά να εφαρμοστεί. Για την ώρα συνεχίζω την δουλειά μου, προτείνω μέτρα και παίρνω αποφάσεις, οι οποίες εγκρίνονται από τις ομάδες-μετόχους. Αυτές θα αποφασίσουν και για την δική μου μοίρα. Αν υπάρχει κάτι που με χαροποιεί είναι ότι σε 22 χρόνια, μόλις δύο φορές χρειάστηκε να ψηφίσουμε για δύο ζητήματα. Όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις ήταν ομόφωνες κι αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία», σχολίασε ο Καταλανός δικηγόρος, που από το 2000, βρίσκεται στο τιμόνι της διοργανώτριας αρχής.

Το μέλλον των ρωσικών ομάδων ήταν δεύτερο πιο «καυτό» απ’ αυτά που συζητήθηκαν με τον 63χρονο πρόεδρο της Euroleague. «Η απόφαση του Δ.Σ. αποτελεί θέμα χρόνου. Ωστόσο, φαντάζει μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να παίξουν την επόμενη χρονιά. Και αυτό έχει να κάνει με την πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση της χώρας του, η οποία ενεργοποιεί τον όρο της ανωτέρας βίας (σ.σ.: force majeur). Πως μπορούμε να αναγκάσουμε τα κράτη που έχουν εναντιωθεί στον πόλεμο, να υποδεχθούν ομάδες από την Ρωσία στα εδάφη τους; Η ΤΣΣΚΑ θα παραμείνει μέτοχος και εννοείται ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου της στο board. Οι δύο θέσεις που θα προκύψουν από το συμβόλαιο της αλλά και από την VTB League, θα καλυφθούν μέσω της διαδικασίας της wild card.», επεσήμανε ο Τζόρντι Μπερτομέου που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλα θέματα».

Στην ανάγκη να αποκτήσουν όλες οι ομάδες μονιμότητα στην διοργάνωση: «Τα εγγυημένα συμβόλαια πρέπει από 13 να γίνουν 18. Η αρχή θα γίνει με την Άλμπα και πρέπει σύντομα και οι υπόλοιποι σύλλογοι να γίνουν μόνιμοι μέτοχοι.»

Στην ανάγκη μείωσης της “χασούρας” των ομάδων: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι ομάδες να εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους να μην ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για salary cap, απλά ο στόχος είναι η σωστή διαχείριση των εισερχόμενων και εξερχόμενων χρημάτων, με απόλυτο στόχο το break even. Αυτή τη στιγμή το μέσο budget των ομάδων αγγίζει τα 24 εκατομμύρια Ευρώ με όλα τα έξοδα, ενώ από τη νέα σεζόν δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 7 εκατομμυρίων για την Euroleague και από τα 2,5 εκατομμύρια Ευρώ για το Eurocup. To τρόπαιο δεν γίνεται να είναι για όλους και κάθε χρόνο αυτοσκοπός. Χρειαζόμαστε ομάδες περισσότερο προσανατολισμένος στο επιχειρείν και λιγότερο στον αγωνιστικό στόχο».

Για το επόμενο Final 4 (2023): «Η πόλη που θα το αναλάβει θα γίνει γνωστή μέσα στο καλοκαίρι. Έχουμε ήδη μερικές υποψηφιότητες (σ.σ.: επιβεβαίωσε εκείνη της Κωνσταντινούπολης που θέλει να συνδυάσει το event με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια ελπίζω ότι ένα Final 4 θα γίνει στο νέο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, που θα έχει και ένα υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ με όλες τις ανέσεις. Δεν σας λέω για το Άμστερνταμ, που είναι η μεγάλη μου προτίμηση εδώ και χρόνια, γιατί το επιτελείο μου προσπαθεί να μου το βγάλει τελείως από το μυαλό».