Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δολοφονία Μιχάλη: Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. - Η σύλληψη που στηρίχθηκε στο twitter και σε λάθος κατάθεση αστυνομικού

Δολοφονία Μιχάλη: Φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. - Η σύλληψη που στηρίχθηκε στο twitter και σε λάθος κατάθεση αστυνομικού

Σε διαδοχικά λάθη έχει υποπέσει η Ελληνική Αστυνομία στην πολύκροτη υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς που προκάλεσαν τα επεισόδια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, αστυνομικοί της Ασφάλειας σε διάστημα πέντε ημερών ανακάλεσαν την αναγνώριση υπόπτου, για τον οποίο είχε εκδοθεί και εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης. Στον ύποπτο είχε αρχικά αποδοθεί από την Αστυνομία ο ρόλος του οργανωτή της ομάδας των χούλιγκανς, πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος δίχως περιοριστικούς όρους.

Στις 15 Αυγούστου, οκτώ ημέρες μετά τη σύγκρουση χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Παναθηναϊκού με οπαδούς της ΑΕΚ, η αρμόδια Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) υπέβαλε ενώπιον της ανακρίτριας μια συμπληρωματική έκθεση ανάλυσης των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν περιμετρικά του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, η Αστυνομία σημείωνε ότι το άτομο που εμφανιζόταν να συντονίζει την ομάδα των χούλιγκανς, προτού αυτοί κινηθούν προς τους οπαδούς της ΑΕΚ (φορώντας κράνος και κρατώντας ρόπαλο), προσομοίαζε με 43χρονο οργανωμένο οπαδό του Παναθηναϊκού.

Η αναγνώριση της ΕΛ.ΑΣ. είχε βασιστεί στα βίντεο, καθώς και σε αναρτήσεις στα social media (χρήστης με το όνομα χρήστη «Eugenia Milito») που ανέφεραν ότι ο 43χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού είχε οργανώσει τα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και ήταν ο ηθικός αυτουργός του θανάτου του Μιχάλη Κατσούρη. Βάσει του συγκεκριμένου εγγράφου, η ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα εις βάρος του 43χρονου, το οποίο εκτελέστηκε τρεις ημέρες αργότερα, το πρωί της 18ης Αυγούστου. Οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε δίωξη, παραπέμποντάς τον να απολογηθεί στον ανακριτή την 22α Αυγούστου.

Ωστόσο, λίγο αργότερα τα δεδομένα ανατράπηκαν, καθώς ο λογαριασμός με στοιχεία χρήστη «Eugenia Milito» ήταν ψεύτικος. Επιπλέον, στις 20 Αυγούστου αστυνομικός της ΥΑΒΑΧ έδωσε κατάθεση με την ιδιότητα του μάρτυρα, ανατρέποντας όσα η ίδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε υποστηρίξει μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι ύστερα από καλύτερη επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο 43χρονος τελικά δεν προσομοιάζει στο άτομο που στα βίντεο εμφανιζόταν να οργανώνει το τάγμα των χούλιγκανς λίγο πριν από την επίθεση. Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο οργανωτής με το κράνος στο βίντεο ήταν έτερο άτομο από την ομάδα των 100 και πλέον προφυλακισθέντων για την υπόθεση.

Λαμβάνοντας γνώση της δεύτερης συμπληρωματικής κατάθεσης των αστυνομικών της ΥΑΒΑΧ, εισαγγελέας και ανακριτής άφησαν ελεύθερο τον 43χρονο μετά την απολογία του, διαφωνώντας μόνο για το εάν θα του υποχρέωναν να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του. Τη λύση έδωσε στις 4 Σεπτεμβρίου το δικαστικό συμβούλιο, αποφασίζοντας στον 43χρονο να μην μπει κανένας απολύτως περιοριστικός όρος.

Για την υπόθεση διετάχθη ΕΔΕ, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις χθες.