Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Basket League: Έχει τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο πόντων μεταξύ των 16 κορυφαίων λιγκών του κόσμου

Basket League: Έχει τον τρίτο χειρότερο μέσο όρο πόντων μεταξύ των 16 κορυφαίων λιγκών του κόσμου

Το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται σκληρό. Οι άμυνες έχουν τον πρώτο λόγο βάσει φιλοσοφίας. Αυτά είναι γνωστά. Και πλέον υπάρχουν και... χαρτιά να το αποδεικνύουν.

Η FIBA δημοσίευσε μία τεράστια έρευνα σχετικά με το τι ισχύει σε κάθε πρωτάθλημα στις 16 κορυφαίες λίγκες του κόσμου (εκτός NBA). Σε αυτή την έρευνα, λοιπόν, φάνηκε μεταξύ άλλων ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα κάθε ομάδα σημείωνε την σεζόν 2022/23 μόλις 78.2 πόντους ανά αγώνα, στην τρίτη χειρότερη επίδοση! Οι μόνες λίγκες που βρίσκονται από κάτω είναι η VTB League (77.1 ανά αγώνα) και η BNXT (με συμμετοχή ομάδων από το Βέλγιο και την Ολλανδία) με 78 πόντους μέσο όρο.

Αυτοί οι αριθμοί έγιναν γνωστοί από την Migration report της FIBA. Μία ετήσια έρευνα που διεξάγεται από το CIES (International Center of Sports Studies) και παίρνει στοιχεία από τις 16 καλύτερες χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές που παίζεται μπάσκετ. Καταγράφει τη ροή παικτών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του ΝΒΑ, τις ροές των παικτών από χώρα σε χώρα, την εθνικότητα των παικτών, την ηλικία, τον αριθμό των μεταγραφών, τη συμμετοχή νέων U21 και ξένων παικτών στα εθνικά πρωταθλήματα και τις Λίγκες.

Σε αυτή την έρευνα, λοιπόν, αναφέρεται ακόμα ότι η Ελλάδα ήταν δεύτερη στον κόσμο σε προσφυγές στο BAT με 162 υποθέσεις, με την πρώτη Τουρκία πάντως να... μην πιάνεται (426 υποθέσεις!) και την τρίτη Ιταλία να ακολουθεί με 153 υποθέσεις.

Ακόμα, η Ελλάδα:
- Βρίσκεται στην προτελευταία θέση στη λίστα με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στη λίγκας της (12). Μόνο η Αυστραλία έχει λιγότερες ομάδες (10), ενώ η VTB και το Ισραήλ είχαν επίσης 12.
- Είχε το 6ο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημά της με 26.6 έτη (πρώτη η Ιαπωνία με 28.5) με την BNXT να έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας (24.7).
- Το 53.2% των παικτών που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα ήταν ξένοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων είχε η Ισπανία με 70.0%.
- Στην Ελλάδα ο μέσος όρος συμμετοχής κάθε ξένου ήταν 21 λεπτά, που τη διατήρησε στην 9η θέση της σχετικής λίστας. Ο μέσος όρος όλων των Λιγκών για τους ξένους παίκτες ήταν 21.2 λεπτά.
- Οι ελληνικές ομάδες, σε ποσοστό 52.2% έκαναν μεταγραφές με παίκτες που αγωνίζονταν ήδη στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην προηγούμενη σεζόν (16ηθέση) με πρώτη την Βραζιλία (89%).
- Οι ελληνικές ομάδες κράτησαν το ίδιο ρόστερ σε ποσοστό μόλις 22.4% του δυναμικού τους (16η και τελευταία θέση), ενώ στην πρώτη χώρα της σχετικής λίστας, στην Κίνα, οι ομάδες κράτησαν το ίδιο ρόστερ σε ποσοστό 63.1%).
- Οι γηγενείς παίκτες είχαν 11.4 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής (12η σε 16 λίγκες η Ελλάδα, πάνω μόνο από Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ και Ισπανία), οι μη Αμερικάνοι είχαν 20.6 λεπτά και οι Αμερικάνοι 21.2.