Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
241

Κορονοϊός: Συνωστισμός στα φαρμακεία για την παραλαβή φαρμάκων, λόγω γραφειοκρατίας

Ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και πολύωρος επικίνδυνος συνωστισμός παρατηρείται στα φαρμακεία της χώρας, λόγω γραφειοκρατικών απαιτήσεων του ΕΟΠΥΥ για την παραλαβή των φαρμάκων.

Η εκτέλεση συνταγών με βάση τις νέες επιταγές της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τους χρονίως πάσχοντες απαιτεί το ΑΦΜ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας των ασφαλισμένων, γεγονός που παρακωλύει τις γρήγορες διαδικασίες, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος:

"Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εφαρμογή των άρθρων 49 και 53, έγινε  με μοναδικό σκοπό την λιγότερη έκθεση των ασφαλισμένων στον Κορωνοϊό, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους παραμονής αυτών των ασθενών στα ιατρεία και στα φαρμακεία μας. Δυστυχώς όμως απεδείχθη το αντίθετο. Διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η παραμονή των ατόμων αυτών στα φαρμακεία μας, με όλες τις επιπτώσεις μιας έκθεσης στον Κορωνοϊό, αφού η πλειοψηφία αυτών των ηλικιωμένων ατόμων, δεν γνώριζαν ούτε το ΑΦΜ τους, ούτε τον ΑΔΤ. Τηλεφωνούσαν σε συγγενικά τους πρόσωπα για να μάθουν το προσωπικό τους ΑΦΜ, το έψαχναν στις τσάντες τους κτλ".

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν επιβεβλημένο για να υπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η ΠΝΠ, αλλά και για τη διευκόλυνση αυτών των πολιτών, "η εκτέλεση της συνταγής να εξακολουθεί να γίνεται μόνο με την υπογραφή του ασφαλισμένου και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας" και ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας να πράξει τα δέοντα.