Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
214

Έλληνας ερευνητής: «Μη αναστρέψιμες οι βλάβες από τον κορονοϊό στις σοβαρές περιπτώσεις»

Ο Θεόδωρος Γιαβρίδης, ερευνητής βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, που ερευνά την καταπολέμηση του καρκίνου κι έχει τιμηθεί για τη συνεισφορά του στην επιστήμη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μίλησε από το Σαν Φρανσίσκο για την ελαφρότητα με την οποία λαμβάνουν οι νεότεροι κυρίως σε ηλικία τον κορονοϊό.

Τόνισε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος, ότι και τα παιδιά νοσούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρέπει να το παίρνει ελαφρά τη καρδία, καθώς τα «κουσούρια» του κορονοϊού θα τα κουβαλούν οι βαριά νοσούντες για όλη τους τη ζωή.

«Πρόσφατα λέγαμε ότι τα παιδιά είναι αλώβητα. Ωστόσο, αυτό που παραμένει γεγονός είναι ότι οι ηλικιωμένοι έχουν πιο πολλά προβλήματα. Όλοι μπορούν, όμως, να νοσήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας και το βλέπουμε κι από τους θανάτους», είπε αρχικά ο Γιαβρίδης.

Στη συνέχεια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους συνομήλικούς του, τονίζοντας πως «στους νέους υπάρχει η πεποίθηση ότι "είμαι μικρός, δεν θα νοσήσω". Ωστόσο, οι βλάβες που προκαλεί ο ιός σε όσους νοσούν βαριά, δεν εγκαταλείπουν τον οργανισμό.

Έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία του ιού ότι μειώνει τον όγκο του οξυγόνου που συσσωρεύεται στους πνεύμονες. Αυτό σημαίνει ότι με τον καιρό δεν θα μπορούμε να τρέχουμε ή να εκτελούμε δραστηριότητες που απαιτούν σωματική άσκηση.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα είμαστε άλλοι άνθρωποι μετά τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός προκαλεί μόνιμες βλάβες στις σοβαρές περιπτώσεις. Βλάβες στους πνεύμονες θα παραμείνουν, αλλά θα φανεί και στην πορεία βεβαίως. Προς το παρόν, όμως, θεωρούνται ως μη αναστρέψιμες».