Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες η Αγγλία

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες η Αγγλία

Η Αγγλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο γυναικών. Οι λέαινες επικράτησαν 2-1 της Γερμανίας στην παράταση, στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ, το οποίο μετά το σφύριγμα της λήξης έμοιαζε με μεθυσμένη πολιτεία. Η Αγγλία κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο, με τη Γερμανία, η οποία έχει κατακτήσει οκτώ τίτλους, να χάνει τον πρώτο της τελικό.

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού η Αγγλία ήταν εκείνη που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 4ο λεπτό η Γουάιτ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με την Φρομς να μπλοκάρει σταθερά.

Η Αγγλία ήταν μονίμως στην επίθεση και απειλούσε συνεχώς τη Γερμανία. Ωστόσο, η μάνσαφτ ισορρόπησε μετά το 25ο λεπτό. Μάλιστα στο 26ο λεπτό έχασε μεγάλη ευκαιρία, με τη Χέγκερινγκ, η οποία δεν μπορούσε να σπρώξει την μπάλα, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ.

Πριν απ' το τέλος του πρώτου μέρους η Αγγλία έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία, με το πλασέ της Γουάιτ μέσα από την περιοχή να φεύγει λίγο άουτ. Στο δεύτερο 45λεπτο η Γερμανία ήταν εκείνη που μπήκε καλύτερα.

Στο 48' ο Βάσμουτ βρέθηκε απέναντι από την Ερπς, χωρίς όμως να μπορεί να τη νίκη. Στο 50' το σουτ της Μαγκούλ πέρασε ελάχιστα άουτ. Κόντρα στη ροή του παιχνιδιού η Αγγλία πήρε προβάδισμα ξεσηκώνοντας το Γουέμπλει.

Η Τουν εκμεταλλεύτηκε εξαιρετική μπαλιά της Γουάλς, βρέθηκε απέναντι από τη Φρομς, την κρέμασε και έκανε το 1-0 πετυχαίνοντας ένα απίθανο γκολ. Στο 66ο λεπτό η Γερμανία είχε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση. Το σουτ της Μαγκούλ σταμάτησε στο δοκάρι και η Σούλερ στο ριμπάουντ της δεν ήταν εύστοχη.

Τελικά η Γερμανία έφερε το ματς στα ίσα. Οι Γερμανίδες κυκλοφόρησαν ωραία την μπάλα. Η Βάσμουτ έκανε το γύρισμα από αριστερά και η Μαγκούλ ισοφάρισε από κοντά στο 79ο λεπτό, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση.

Εκεί, η Αγγλία κατάφερε να πετύχει το νικητήριο γκολ. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, η Κλόι Κέλι χρειάστηκε διπλή προσπάθεια, αλλά στο τέλος έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα, με το Γουέμπλεϊ να σηκώνεται στο πόδι.

ΑΓΓΛΙΑ: Έρπς, Μπόυνζ, Μπράιτ, Γουίλιαμσον, Ντέιλι, Στάνγουεϊ, Γουάλς, Μιντ, Κίρμπι, Χεμπ, Γουάιτ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Φρομς, Γκουίν, Χέντριχ, Χέγκερινγκ, Ράουχ. Μαγκούλ, Ομπερντοφ, Ντέμπρις, Χουτ, Σούλερ, Μπράντ

Η χρυσή βίβλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών:

  1. Γερμανία 8 (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013)
  2. Νορβηγία 2 (1987, 1993)
  3. Σουηδία 1 (1984)
  4. Ολλανδία 1 (2017)
  5. Αγγλία 1 (2022)