Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μοράτα

ΒΙΝΤΕΟ-Nations League: Ο Μοράτα έκλεισε το «σπίτι» της Πορτογαλίας, σούπερ νίκη ανόδου για Σερβία

Με γκολ του Μοράτα στο 86ο λεπτό η Ισπανία άφησε στα... κρύα του λουτρού την Πορτογαλία (0-1) που έπαιζε στο σπίτι της για δύο αποτελέσματα. Μάλιστα αυτή ήταν η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος βρέθηκαν να παίζουν για δύο αποτελέσματα και δεν τα κατάφεραν. 

Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν δύο μεγάλες στιγμές με τους Ντιόγκο Ζότα και Μπρούνο Φερνάντες, ενώ στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Κριστιάνο Ρονάλντο νικήθηκε σε καθαρό τετ-α-τετ από τον Ουνάι Σιμόν.

Στο τελευταίο 20λεπτο οι Πορτογάλοι έχασαν μέτρα στο γήπεδο και στο τέλος το πλήρωσαν. Από σέντρα του Καρβαχάλ και ασίστ του Νίκο Γουίλιαμς με το κεφάλι, ο Μοράτα πέτυχε το «χρυσό» γκολ (86’), που έστειλε την ομάδα του Λουίς Ενρίκε στο Final-4 για την κατάκτηση του Nations League παρέα με τις Ιταλία, Κροατία και Ολλανδία.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Ελβετία επικράτησε με 2-1 της Τσεχίας και την έριξε κατηγορία. 

Οι Ελβετοί προηγήθηκαν νωρίς με 2-0 (29’ Φρόιλερ, 31’ Εμπολό), με τον Σικ να μειώνει στο 45ο λεπτό και την Τσεχία να χάνει την ευκαιρία στην επανάληψη να σώσει τον βαθμό, όταν ο Σούτσεκ αστόχησε σε πέναλτι (61’).

Στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας στην τρίτη κατηγορία η Κύπρος γνώρισε την συντριβή με 5-1 από το Κόσοβο και θα παίξει μπαράζ κόντρα στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο του 2024, για να παραμείνει στην τρίτη κατηγορία του Νations League, αφού τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου (υστερεί στην ισοβαθμία με τη Βόρεια Ιρλανδία).

Μετά τα αναγνωριστικά πρώτα λεπτά, οι γηπεδούχοι επέβαλλαν τον ρυθμό τους και προηγήθηκαν στο 22', όταν μετά από κεφαλιά-διώξιμο του Ρομπέρζ, ο Μουσλίγια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ. Το Κόσοβο συνέχισε να είναι ανώτερο και διπλασίασε τα τέρματά του στο 45'+1' με σκόρερ τον Ρουντάνι, ενώ με το «καλησπέρα» του δευτέρου ημιχρόνου (47'), ο Παναγή απέκρουσε εντυπωσιακά στο δοκάρι σουτ του Μουρίτσι, αλλά στην επαναφορά ο Ρασάνι «έγραψε» εύκολα το 3-0.

 



Στο 52' ο Μουρίτσι εκμεταλλεύτηκε μια υπέροχη κάθετη πάσα του Μουσλίγια για το 4-0 του Κοσόβου, με τον Ρομπέρζ να μειώνει για την Κύπρο στο 81', με άπιαστο σουτ. Το τελικό 5-1 διαμόρφωσε στο 84' ο Μουρίτσι, πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ στην βραδιά.
 

Με τους super star της να κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει, η ψυχωμένη Σερβία πήρε σπουδαίο «διπλό» (0-2) στον… τελικό με τη Νορβηγία του Χάαλαντ και τερμάτισε στην πρώτη θέση του 4ου ομίλου της Β’ κατηγορίας του Nations League! Έτσι όχι μόνο θα έχει δεύτερη ευκαιρία για το Euro 2024, αλλά κλειδώνει και την άνοδο στην elite.

H om;ada του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς ήταν καθολικά ανώτερο σε μια δύσκολη έδρα και ευτύχησε να προηγηθεί με τον Βλάχοβιτς στο 42’! Πριν καλά καλά αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο, ήρθε ο συνήθης ύποπτος Μίτροβιτς στο 54’ για να «σφραγίσει» το τρίποντο και να δώσει το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Σουηδία έμεινε στο 1-1 με την Σλοβενία και υποβιβάστηκε! Ο Σέσκο άνοιξε το σκορ με αδιανόητη γκολάρα στο 28’, ενώ ο Φόρσμπεργκ ισοφάρισε στο 42’ αλλά δεν έφτανε. 

Η Σκωτία είναι μια ακόμα ομάδα που είχε κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζει! Άντεξε στην Πολωνία απέναντι στην μαχητική Ουκρανία (0-0), πήρε την πρωτιά στον 1ο όμιλο της Β' κατηγορίας και πλέον θα αγωνίζεται στην Α'! Ματσάρα έγινε επίσης και για την σωτηρία στο Ιρλανδία-Αρμενία, με τους γηπεδούχους να παίρνουν στο φινάλε το τρίποντο σωτηρίας (3-2) και τους φιλοξενούμενους να τελειώνουν το ματς με εννιά παίκτες!


Τέλος, στο ματς που ολοκλήρωσε τον 2ο όμιλο της Β’ κατηγορίας, η Αλβανία πήγε να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στη φετινή διοργάνωση, αλλά την πάτησε... χωρίς ευτυχώς για εκείνη συνέπειες από την Ισλανδία. Η γειτονική χώρα, με γκολ του Λενιάνι στο 35’ άνοιξε το σκορ, όμως για την ομάδα του Μάγκνουσον που έπαιζε από το 10' με 10 παίκτες, ισοφάρισε σε 1-1 ο Άντερσον στο 90+7'!